Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η άγνωστη ιστορία της Νομικής Αθηνών

Η άγνωστη ιστορία της Νομικής Αθηνών
  Άγνώστες πτυχές της Νομικής Σχολής από τη γέννηση του Οθώνειου Πανεπιστημίου (1837) έως και το 1862 περιγράφει στο βιβλίο του με τίτλο "Ιστορία της Νομικής Σχολής Αθηνών" ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Καράκωστας. Στο βιβλίο του διακεκριμένου νομικού παρουσιάζονται στοιχεία για τους πρώτους φοιτητές της σχολής, τα δίδσκτρα που κατέβαλλαν αλλά και την ανάμειξη των καθηγητών στην πολιτική ζωή.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το κεφάλαιο που αναφέρεται στους φοιτητές. Όπως σημειώνει ο κ. Καράκωστας, n πλειονότητα των πρώτων φοιτητών δεν ήταν έφηβοι, αλλά άνω των 30 ετών. Μαλιστα, ο υποψήφιος φοιτητής, προ κειμένου να εγγραφεί στη σχολή, έπρεπε να έχει απολυτήριο γυμνασίου, ενώ όσοι είχαν οπουδάσει κατ' οίκον, ή σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, υποχρεούνταν να δώσουν εξετάσεις.
Στο βιβλίο μητρώου των φοιτητών, που αρχισε να τηρείται το 1837/38, εγγράφηκαν 52 φοιτητές στο Οθώνειο Πανεπιστήμιο, από τους οποίους οι 22 φοίτησαν στη Δικαστική (Νομική Σχολή). Ο κ. Καρόκωστος στέκεται ιδιαίτερα στο προφίλ των πρώτων οπουδαστών, στα δίδακτρα που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν, αλλά και στις δουλειές που ήταν αναγκααμένοι να κάνουν προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα.
Οι φοιτητές για την εγγραφή και το δικαίωμα χρήσης των επιστημονικών συλλογών, μυς ενημερώνει μέσα από την έρευνα που διεξαγαγε ο πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος, έπρεπε να καταβαλουν ποσό της τάξεως των 10 δρσχμών. Η ανέχεια, όμως, των φοιτητών ήταν τόση που το 80% αυτών δεν μπορούσε να καταβαλει ουτε το δεκά δρσχμο τέλος της εγγραφής τους. Οι περισσότεροι φοιτητές, που δεν ζούσαν στην Αθήνα, στεγάζονταν σε σπίτια όπου, εκτός του μικρού ενοικίου το οποίο κατέβαλλαν, προσέφεραν και υπηρετικές εργαοι'ες ή έμεναν στα παραπήγματα που αναπτύχθηκαν πρόχειρος στις παρυφές της Πλάκας , σημειώνει ο κ. Καράκωστας.
Εκπροσώπηση στη Βουλή Ειδική μνεία γίνεται για την εκπροσώπηση του πανεπιστημίου στη Βουλή, στα πρότυπα των πανεπιστημίων της Αγγλίας και της Γερμανίας. To δικαίωμα, υπογραμμίζει ο κ. Καράκωστας, κατοχυρώθηκε κατόπιν αιτήματος των καθήγητών προς την Εθνική Συνέλευση, το οποίο υπέγραφαν 24 καθηγητές, που υποστήριζαν ότι ατο κοινοβούλιο πρέπει να εκπροσωπούνται όλα τα κοινωνικά στοιχειά και δικαιώματα, αρχή την οποία σκολουθούσαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στο βιβλίο των 376 σελίδων, οι αναγνώστες θα ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για την εκπαίδευση στη μετεπαναστατική Ελλάδα, την παιδεία επί Καποδίστρια και τις πρώτες ενέργειες για την ίδρυση του πανεπιστημίου. Ακόμη, υπάρχουν εκτενείς αναφορές για την οργάνωση των σηουδών, τη ζωή των πρώτων φοιτητών αλλά και τις φοιτητι κές ταρσχές. Για το βιβλίο του κ. Καράκωστα μίλησε με τα καλύτερα λόγια ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος.
Το ενδιαφέρον το πάθος θα τολμούσα να ισχυρισθώ του Γιάννη Καράκωστα για τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου μας δεν ίναι χθεσινό. Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με το εξαιρετικά προσεγμένο εικαστικά λεύκωμά του για τον βαοιλιά Όθωνα, το πανεπιστήμιο και τη Νομική Σχολή του, έδειξε ότι τον απασχολούν οι καταβολές της τελευταίας στα δύσκολα πρώτα χρόνια του νεαρού βαοιλείου, μετά την ανεξαρτησία , σημειώνει.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου