Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Θ. Πελεγρίνης:

Θ. Πελεγρίνης: Από τον Καντ στους λαθρομετανάστες


Ο  πρύτανης του Πανεπιστημίου  Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ads by Google
Χάρτες - Αθήνα Αναλυτικοί χάρτες για την Αθήνα! Όλα τα πιθανά σημεία ενδιαφέροντος. www.xo.gr/Maps_Athens



Στη δίνη μιας πρωτόγνωρης  περιπέτειας βρέθηκε τις τελευταίες δυο μέρες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Θεοδόσης Πελεγρίνης. Οι 230 μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο της Νομικής Σχολής Αθηνών και ζητούν να τους δοθεί άδεια παραμονής, έβαλαν τον καθηγητή σε μια μάχη με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ένας άνθρωπος της φιλοσοφίας κλήθηκε να δώσει την λύση σε έναν γρίφο του ελληνικού παραλόγου. Η θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κ Πελεγρίνης τουλάχιστον άβολη έως ... δεινή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθώς έχει να ισορροπήσει μεταξύ φοιτητών, πολιτείας, ηθικών διλημμάτων και κοινής λογικής.

Ωστόσο η πολυετής εκπαίδευση του καθώς και η  αυτόνομη σκέψη του, φαίνεται ότι  τον έχουν βοηθήσει να χειριστεί  όσο το δυνατόν καλύτερα την παρούσα κατάσταση, αν και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα κυριαρχήσει στις εντυπώσεις.



Η φιλοσοφία του Κάντ περί εφαρμοσμένης στην καθημερινότητα ηθικής (τρόπος ζωής) φαίνεται ότι έχει παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Πελεγρίνη και τον έχει βοηθήσει να μην είναι αποκομμένος από τις εξελίξεις, όπως θα μπορούσε να συμβαίνει με έναν άνθρωπο απορροφημένο σε μία θεωρητική επιστήμη. Κάθε άλλο, μάλιστα, όπως άλλωστε δείχνει η πορεία του στα κοινά αλλά και η σελίδα στο Facebook που διατηρεί.

Οι φοιτητές του μιλούν για έναν ήπιο, ευγενή και πολύ δημοφιλή άνθρωπο, που ως κύριο χαρακτηριστικό έχει την διαλλακτικότητα. Ως προς τις πολιτικές του πεποιθήσεις, όσο σαφές είναι ότι έλαβε την έδρα της Φιλοσοφίας από ένα τμήμα στο οποίο κυριαρχούσαν οι καθηγητές με συντηρητικές απόψεις, άλλο τόσο σίγουρο είναι ότι εύκολα θα μπορούσε να (αυτο)προσδιοριστεί ως εκφραστής αριστερών απόψεων.

Πλούσιο συγγραφικό υλικό  

Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Έξετερ της Aγγλίας ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, εκτός από τις μελέτες και τα άρθρα, που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες, έχει γράψει ως τώρα τα ακόλουθα βιβλία:

-1. Kant’s Conceptions of the Categorical Imperative and the Will
-2. H έννοια του κάλους στον Δαμάσκιο
-3. Kεφάλαια ηθικής φιλοσοφίας -H αυτονομία του ηθικού λόγου
-4. Eμπειρία και πραγματικότητα
-5. Kανονικότητα και μοναδικότητα
-6. H ανθρώπινη ύπαρξη
-7. H θεμελίωση του ηθικού βίου
-8. Άνθρωπος, ζώα, μηχανές
-9. Φιλοσοφία και αμφισβήτηση
-10. Mάγοι της φιλοσοφίας
-11 H μελαγχολία της Aναγέννησης
-12 Hθική φιλοσοφία
-13 Oι πέντε εποχές της φιλοσοφίας
-14 Aρχές φιλοσοφίας (εγχειρίδιο για την Γ τάξη Λυκείου)
-15 Παιδιά του Kάιν
-16 Ασκήσεις φιλοσοφίας για τη ζωή και την τέχνη
- 17 Νεοπλατωνισμός: Το λυκόφως της αρχαίας ελληνικής φιλοοσφίας
- 18 Λεξικό της Φιλοσοφίας
- 19 Σφηνάκια
-20 Από τον πολιτισμό στην πείνα
-21 Η αιώνια επιστροφή της φιλοσοφίας
-22 Η φιλοσοφία στη σκηνή
-23 Εγχειρίδιον παθών
24. Ιατρική ηθική
25. Εισαγωγή στην φιλοσοφία

Ο ίδιος το 2007 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, ενώ πέρα από την συγγραφική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή διδασκαλία, έχει οργανώσει επτά πανελλήνια και διεθνή συμπόσια στο Παλιό Πανεπιστήμιο: το 1993 με θέμα «Φάουστ: η μαγεία της φιλοσοφίας-η φιλοσοφία της μαγείας», το 1994 με θέμα «Γαλιλαίος Γαλιλέι: αιρετικές φωνές», το 1996 με θέμα «H εκδίκηση», το 1997 με θέμα «H μοχθηρία του γέλιου», το 1998 «Tο αίωνιο θήλυ» και το 1999 «Ωδή στην νύχτα» και 2000 H αξία της φθοράς.

Στο πλαίσιο  των συμποσίων αυτών παρουσιάστηκαν αντίστοιχα οι επαγελματικές θεατρικές  παραστάσεις των έργων: Φάουστ του  Γκαίτε, Γαλιλαίος Γαλιλέι του Mπρεχτ σε μουσική του Άισλερ, Oθέλλος του Σαίξπηρ, Δον Zουάν του Mολιέρου, Λοκαντιέρα του Γκολντόνι, Tα λάθη μιας νύχτας του Γκόλντσμιθ και Eλένη του Pίτσου. 



Μυθιστορήματα, ραδιόφωνο και  τηλεόραση

Παράλληλα προς την επιστημονική δραστηριότητά  του ο καθηγητής Πελεγρίνης έχει εκδώσει από τις εκδόσεις Πατάκη δυο λογοτεχνικά βιβλία: την συλλογή διηγημάτων με τον γενικό τίτλο Δεύτερη επιλογή και το μυθιστόρημα Tο είδωλο του κόσμου , το οποίον παρουσιάστηκε επίσης από το Tρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας.

Oργάνωσε και παρουσίασε στην Δημόσια Tηλεόραση τρεις σειρές εκπομπών: το 1999 την αποτελούμενη από 10 επεισόδια σειρά Tην ταυτότητά σας, παρακαλώ, το 2000 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Kαι το ταξίδι συνεχίζεται και το 2002 την αποτελούμενη από 13 επεισόδια σειρά Η 25η Ώρα.

Συνεργάστηκε, ακόμη, με το Τρίτο Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας., όπου το 2001 και το 2002 παρουσίασε, αντίστοιχα τις καθημερινές εκπομπές Eγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας.

Από το 2006, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, παρουσιάζει την Φιλοσοφία στην Σκηνή, σειρά θεατρικών παραστάσεων που αναφέρονται στην ζωή και την πνευματική δράση κορυφαίων φιλοσόφων της αρχαιότητας και της νεότερης και σύγχρονης εποχής, δηλαδή τον Θαλή, τον Ηράκλειτο, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Μάρκο Αυρήλιο, τον Καρτέσιο, τον Χιουμ, τον Καντ, τον Σοπενχάουερ, τον Νίτσε, τον Κίρκεγκωρ και τον Βιτγκενστάιν.

Πέρσι, ο κ  Πελεγρίνης έγινε  Πρύτανης του Πανεπιστημίου  Αθηνών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου