Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα προβλήματα χάνει το «τρένο» των αποκρατικοποιήσεων



02/06/2013 - 07:54
Με τακτική… Μετρό η κυβέρνηση επιχείρησε να υλοποιήσει την επιστράτευση στους απλήρωτους ναυτεργάτες και να επιτρέψει τον απόπλου των πλοίων προς τα νησιά της χώρας. Η κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί και σενάριο ενεργοποίησης των αρματαγωγών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να αποκατασταθεί η τροφοδοσία των νησιών. Σενάριο που παραμένει στο «τραπέζι».
    Στις 3:30 τα ξημερώματα ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ με κλούβες και με την ενίσχυση τους από άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού παρατάχθηκαν εντός του χώρου του λιμανιού και συγκεκριμένα στις πύλη Ε3, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι 100 μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, καθώς και μέλη του ΠΑΜΕ που περιφρουρούσαν την απεργία. Μάλιστα αστυνομικοί, σε ρόλο… ναυτεργατών και με τα γκλοπ υπο μάλλης  προσπάθησαν να λύσουν και τους κάβους πλοίων.
    Αν και μέχρι το πρωί δεν υπήρξαν επεισόδια και συλλήψεις η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στο λιμάνι του Πειραιά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει από σήμερα στις 6 το πρωί τους ναυτεργάτες, αφού οι δεύτεροι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών. Στις 10:30 έχουν προγραμματίσει μάλιστα συγκέντρωση, με τη στήριξη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.
    Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί διάσταση απόψεων, καθώς ορισμένα στελέχη διαφωνούν με την καταστολή και την επιστράτευση κάθε κοινωνικής ομάδας που αγωνίζεται για τα αιτήματα της. «Δεν μπορεί να επιλέγεται η τακτική της επέμβασης των ΜΑΤ ως απάντηση σε κάθε κινητοποίηση», σημειώνουν στελέχη μετά την επιστράτευση των ναυτεργατών και των εργαζομένων του Μετρό προ ημερών.
Θέτουν μάλιστα το ερώτημα τι θα γίνει και με τους αγρότες αν επιμείνουν στη σκληρή τους στάση και προχωρήσουν στο κλείσιμο των δρόμων. «Θα γίνει ότι έγινε πριν χρόνια με ανθρωποκυνηγητό στους κάμπους και με το σκάσιμο των ελαστικών των τρακτέρ;», αναρωτιούνται.
    Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι υπερασπιστές της σκληρής γραμμής, όπως ο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Σταμάτης που είναι υπέρ του δόγματος «νόμος και τάξη» και θεωρούν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αποκομμένη και τα νησιά να παραμένουν χωρίς τρόφιμα και φάρμακα επειδή οι ναυτεργάτες επέλεξαν να μην επιτρέψουν τον απόπλου των πλοίων.
    Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πάντως εμφανίζεται προβληματισμένος τόσο γιατί εντείνονται οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων από τα προβλήματα που επιφέρει η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, όσο και από τις αναταράξεις που προκαλούνται στη συγκυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ και στην περίπτωση της επιστράτευσης των ναυτεργατών ήταν αντίθετη, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «χουντικές μεθόδους».
    Η κατάσταση αυτή έχει «εγκλωβίσει» την κυβέρνηση τη στιγμή που ο χρόνος μετράει αντίστροφα και τα περιθώρια πολιτικών χειρισμών στα κρίσιμα ζητήματα μειώνονται συνεχώς. Εδώ και μήνες δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων. Κάτι που σημαίνει πώς έρχονται νέα μέτρα για τους πολίτες και δύσκολες… μέρες για τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου