Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ανεμος... ΜΙΤ και Χάρβαρντ στο

Ανεμος... ΜΙΤ και Χάρβαρντ στο Καποδιστριακό

Φοιτητικά
«Αέρας» κορυφαίων πανεπιστημίων, όπως το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ, το Πρίνστον και το Paris VII, πνέει στο αρχαιότερο ΑΕΙ της χώρας. Κι αυτό, διότι πλέον στο «τιμόνι» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται και καθηγητές διεθνούς φήμης, Έλληνες και Αμερικανοί, καθώς και διακεκριμένα στελέχη του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Η εκλογή, των εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο Ιδρύματος εξέπληξε ευχάριστα: Πρόεδρος του Συμβουλίου εξελέγη ομόφωνα ο 50χρονος καθηγητής Επιχειρησιακής Έρευνας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης κ. Δημήτρης Μπερτσιμάς, ο οποίος διδάσκει στο ΜΙΤ ήδη από το 1988. Σε θέσεις εξωτερικών μελών εξελέγησαν, ακόμη, ο πρώην διευθυντής της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγητής στην έδρα Blegen Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι των ΗΠΑ κ. Τζάκ Ντέιβις, οι Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού κ.κ. Σταύρος Κατσανέβας καθηγητής Φυσικής ο πανεπιστήμιο Paris VII, Αλέξανδρος Νεχαμάς καθηγητής Φιλοσοφίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Γιώργος Τσώκος καθηγητής Παθολογίας στο Ππανεπιστήμιο Χάρβαντ, αλλά και ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.
Λίστα με 34 άτομα
Στα πρόσωπα αυτά κατέληξαν χθες τα οκτώ εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος ύστερα από εκτενή συζήτηση και ενδελεχή εξέταση των υποψηφιοτήτων. Η λίστα με τις συνολικά 34 υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση των θέσεων εξωτερικών μελών του Συμβουλίου ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών περιελάμβανε «ηχηρά» ονόματα όχι μόνο από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τον τραπεζικό και δικαστικό τομέα, ακόμη όμως και στρατηγούς εν αποστρατεία. Ενδεικτικά, μεταξύ των υποψηφιοτήτων ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου, ο τέως υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, ο στρατηγός εν αποστρατεία κ. Δημήτριος Σκαρβέλης, αλλά και ο τέως πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Κιντής.
Ο ρόλος του συμβουλίου
Με βάση τον νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, το Συμβούλιο Ιδρύματος αποτελεί, μαζί τη σύγκλητο και τον πρύτανη, τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων.
Το Συμβούλιο έχει αρμοδιότητες ελεγκτικές και εγκριτικές πράξεων της διοίκησης του ιδρύματος, ενώ εκλέγει τον πρύτανη για τριετή θητεία, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Μάλιστα, ο πρύτανης μπορεί ακόμα και να παυθεί για ανεπάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων του με απόφαση του Συμβουλίου Ιδρύματος η οποία, βεβαίως, λαμβάνεται με πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι, πριν από τη ψήφιση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, η Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία, αποτελούσαν... ευρωπαϊκή εξαίρεση, καθώς είναι οι μόνες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η διοίκηση των ΑΕΙ ασκείται κατ΄ αποκλειστικότητα από τον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου. Στις άλλες χώρες, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των Συμβουλίων Ιδρύματος, στα οποία μετέχουν εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες κυρίως από τον βιομηχανικό ή τον εμπορικό τομέα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση ανάμεσα στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης και την οικονομία.
Σήμερα, πάντως, δύο χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου και ύστερα από έντονες αντιδράσεις εκ μέρους μερίδας φοιτητών και πανεπιστημιακών, Συμβούλια Ιδρύματος έχουν εκλεγεί σχεδόν στα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας.
Τελευταίο «οχυρό» αντίστασης παραμένει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου η πρώτη απόπειρα εκλογής με κάλπη προγραμματίζεται για την προσεχή Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του φέρεται να υπέβαλε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα πανεπιστήμια και των προβλημάτων από τη μείωση της χρηματοδότησης.
Βιογραφικά των εκλεγέντων
Δημήτριος Μπερτσιμάς
Ο Δημήτριος Μπερτσιμάς γεννήθηκε το 1962 στην Αλεξανδρούπολη. Το 1985 αποφοίτησε από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και την επιχειρησιακή έρευνα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Το 1988, σε ηλικία μόλις 26 ετών, εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ όπου παραμένει μέχρι και σήμερα κατέχοντας την έδρα της Επιχειρησιακής Ερευνας στη Sloan School of Management του ιδρύματος. Παράλληλα, έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Stanford.
Σταύρος Κατσανέβας
Ο Σταύρος Κατσανέβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 11 Orsay. Δίδαξε ως λέκτωρ και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιόν. Εργάστηκε για τρία χρόνια στο Εθνικό Εργαστήριο του Fermi (Σικάγο) και πέντε χρόνια στο CERN (Γενεύη). Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 7 (Denis Diderot) και υποδιευθυντής του IN2P3 (Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων) του CNRS (Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών) της Γαλλίας.
Αλέξανδρος Νεχαμάς
Ο Αλέξανδρος Νεχαμάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Swarth­more College και έλαβε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον εργάζεται σήμερα, ως καθηγητής φιλοσοφίας και συγκριτικής φιλολογίας. Μεταξύ των έργων του, συγκαταλέγονται το βιβλίο «Νίτσε: Η ζωή ως λογοτεχνία», η μελέτη «Η ρητορική του Αριστοτέλη: φιλοσοφικά δοκίμια» που έγινε σε συνεργασία με τον David J. Furley, καθώς και οι σχολιασμένες μεταφράσεις του «Φαίδρου» και του «Συμποσίου» του Πλάτωνα τις οποίες εκπόνησε μαζί με τον Paul Woodruff.
Τζακ Ντέιβις
Ο Τζακ Ντέιβις είναι καθηγητής στην έδρα Ble­gen Ελληνικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στην Ελλάδα, έχει διευθύνει αρχαιολογικές μελέτες στο νησί της Κέας, στην κοιλάδα της Νεμέας, καθώς και την περιοχή όπου βρίσκεται το ανάκτορο του Νέστορος στη Μεσσηνία. Παράλληλα, έχει ασκήσει καθήκοντα διευθυντή της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα.
Αλέξανδρος Τουρκολιάς
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Κατέχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πτυχίο Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση ναυτιλιακών εταιρειών, στις ναυτιλιακές ασφαλίσεις και στο ναυτιλιακό δίκαιο. Ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος ναυτιλιακών χορηγήσεων στην Bank of America το 1977. Στον χώρο της Εθνικής Τράπεζας εισήλθε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών. Το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών και το 2004 του ανατέθηκαν καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής. Σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.
Γεώργιος Τσώκος
Ο Γεώργιος Τσώκος γεννήθηκε στο Μίστρο Ευβοίας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών από όπου το 1977 έλαβε, επίσης, το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Βιοστατιστική. Έχει ειδικευτεί στην Παθολογία και τη Ρευματολογία. Το 1979 μετέβη στις ΗΠΑ όπου ακολούθησε μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα και, παράλληλα, άσκησε και καθήκοντα σε πολλές διοικητικές θέσεις. Σήμερα είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντής του τμήματος Κλινικής Ρευματολογίας στο κύριο Πανεπιστημιακά Νοσοκομείο Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου