Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΗΠΑ: «Ενδειξη κοινωνικών προβλημάτων οι μαζικές δολοφονίες»


ΗΠΑ: «Ενδειξη κοινωνικών προβλημάτων οι μαζικές δολοφονίες»



Ημερομηνία: 18/12/2012

Δημοσκόπηση που διεξήγαγε από κοινού η εφημερίδα Washington Post και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC καταδεικνύει πως περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων Αμερικανών θεωρεί πως οι μαζικές δολοφονίες σαν αυτή στο Κονέτικατ «είναι ένδειξη κοινωνικών προβλημάτων», κι όχι απλώς «έργο ενός τρελού».

Το 52% απάντησε ότι το αιματηρό συμβάν είναι ενδεικτικό πως κάτι πηγαίνει στραβά στις κοινωνικές δομές των ΗΠΑ, ενώ μόλις το 43% υποστηρίζουν πως η μαζική δολοφονία των 26 ανθρώπων αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο προηγούμενο αιματοκύλισμα, αυτό του φετινού καλοκαιριού στο σινεμά Ορόρα του Ντένβερ, τα νούμερα ήταν εντελώς διαφορετικά: μόλις το 24% είχε απαντήσει τότε πως οι μαζικές δολοφονίες σαν είναι ένδειξη κοινωνικών προβλημάτων, με το 67% να θεωρεί πως αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και έργο τρελού.

Σε ανάλογες ερωτήσεις που ετέθησαν μετά τον πυροβολισμό και τον βαρύτατο τραυματισμό της Γερουσιαστού Γκαμπριέλ Γκίφορντς τον Ιανουάριο του 2011, το 31% των ερωτηθέντων πίστευε πως το συμβάν είναι ενδεικτικό πως κάτι πηγαίνει στραβά στις κοινωνικές δομές των ΗΠΑ, ενώ το 58% υποστήριξαν την θεωρία του μεμονωμένου περιστατικού.

Μία δεύτερη δημοσκόπηση, που ακολούθησε το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Κονέτικατ και αφορά στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ, καταγράφει, επίσης για πρώτη φορά, μία αυξανόμενη ανησυχία των Αμερικανών για την κατάσταση στη χώρα τους. Οι ερωτηθέντες φαίνονται πιο ανοιχτοί σε ενδεχόμενη τροποποίηση του νόμου για την οπλοκατοχή, φοβούμενοι ακόμα χειρότερα λουτρά αίματος στο μέλλον. Σύμφωνα με την έρευνα HuffPost/YouGov, το 50% των Αμερικανών θέλουν να δουν πιο αυστηρή νομοθεσία για την οπλοκατοχή, σε αντίθεση με το 43% των συμπολιτών τους που επιθυμούν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Αυγούστου, έδειχνε πως το 43% των πολιτών της χώρας ήταν υπέρ αλλαγών στην υπάρχουσα νομοθεσία, γεγονός που σημαίνει πως πλέον έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα 7% στην κατηγορία των Αμερικανών που θέλουν να δουν τα πράγματα να διαφοροποιούνται.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου