Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Βόλος: Οι αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο έχουν ορίζοντα εξαμήνου…


Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 22:40 |

Βόλος: Οι αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο έχουν ορίζοντα εξαμήνου…


Όταν μιλάμε για νομοθεσία στην Ελλάδα, πλέον σήμερα μιλάμε για μια νομοθεσία που θίγει ατομικά δικαιώματα. Οι τελευταίες τροποποιήσεις στους ποινικούς νόμους χαρακτηρίζονται από πανικόβλητες επιλογές της Πολιτείας, κυρίως με βραχεία κρίση, χάρη του κατευνασμού της δημοσιότητας. Τούτο τόνισε – μεταξύ άλλων- ο γνωστός καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Στέφανος Παύλου, εκ των ομιλητών της ημερίδας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου με θέμα: «Πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις στον Ποινικό Κώδικα και στην Ποινική Δικονομία (ν.3904/2012 και ν.4055/2012 κ.λ.π.)».

Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Γιάννη Μανωλεδάκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από ένα χρόνο και για τον οποίο μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αν. Βολιώτης.
Στην ημερίδα μίλησαν επίσης οι κ.κ. Αθανάσιος Ζαχαριάδηςς, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πολυχρόνης Τσιρίδης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων. Η ημερίδα είχε νομικό ενδιαφέρον και στόχευε στην ενημέρωση των νομικών (δικηγόρων και δικαστών) στις αλλαγές που έρχονται με τις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.
Ο κ. Παύλου μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως «ο νομοθέτης τα τελευταία χρόνια, νομοθετεί με κριτήρια την αποσυμφόρηση των φυλακών. Η αποσυμφόρηση γίνεται με μία εκτόνωση των ήδη επιβεβλημένων ποινών. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, που απαξιώνει την ίδια την έννοια της ποινής. Το δεύτερο που επιχειρεί να κάνει ο νομοθέτης είναι πλέον να διαχειριστεί το πρόβλημα με διαδικαστικούς όρους. Να αλλάξει διαδικασίες. Πως το κάνει αυτό για να πετύχει την επιτάχυνση, απλουστεύοντας. Η απλούστευση, όμως, και εδώ είναι το ζήτημα των εγγυήσεων σημαίνει φαλκίδευση και απώλεια δικαιωμάτων. Τελικώς νομοθετούμε πανικόβλητοι υπό το δεδομένο όριο αντοχής του σωφρονιστικού συστήματος που έχει εξαντληθεί».

Σε ερώτηση πώς μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον κύκλο απάντησε: «Δεν υπάρχει μαγική λύση. Πιστεύω ότι πρέπει να πάμε, χρησιμοποιώντας όρους από την εξοικείωση που έχουμε με τους υπολογιστές, κάνοντας reset, να μην σας πω format. Δηλαδή να σβήσουμε τα πάντα και να πάμε σε μία απαρχής, άλλη ποινική νομοθεσία. Γιατί ότι κάνουμε έχει ορίζοντα εξαμήνου.

Από την εποχή του μακαρίτη του Μαγκάκη, που βγήκε ο πρώτος νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών, βγήκαν 36 Νόμοι με αντικείμενο την αποσυμφόρηση των φυλακών και οι φυλακές δεν αποσυμφορούνται. Πρέπει να πάμε σε άλλο ποινικό δίκαιο, σε άλλο ποινικό κώδικα. Υπάρχει μία επιτροπή, η οποία παρήγαγε ένα σχέδιο του ποινικού κώδικα, τίθεται σε διαβούλευση και συσκέπτονται όλοι οι φορείς, είναι μία αρχή, δεν λέμε ότι είναι η καλύτερη λύση, αλλά πρέπει να πάμε σε ένα φορμάτ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου